Beiratkozás

 

Egy esős áprilisi nap délutánján szokatlanul kibírhatatlan fejfájás, gyomorforgató szájíz és erős szédülés kíséretében térsz magadhoz (szerencsés esetben az ágyadban, még szerencsésebb esetben máséban). Miután összeszeded emlékeidet előző estédről, próbálod megindokolni, hogy miért is ütötted ki ennyire magad. Aztán eszedbe jut: elnyerted a megpályázott Erasmus-ösztöndíjat, és a következő félévedet egy külföldi egyetem hallgatójaként fogod eltölteni. Ha képes lennél jelenlegi állapotodban mosolyogni, megtennéd…

Nos, engedd meg, hogy gratuláljak, sikerült legyűrnöd az első akadályait a külföldi tanulmányútnak! Azonban miután leszárad rólad a másnaposság és a diadalittasságról árulkodó arckifejezésed is elhalványul már egy kicsit, eszedbe fog jutni az alábbi kérdés „Na, most mit kell csinálnom?”. De egyet se félj, elmondom, mi a teendőd, vagy legalább azt, hogy nekem mi volt. Viszont ismét figyelmeztetnélek, hogy ELTE-BTK-s élmények és információk alapján írom eme tájékoztató-novellát, úgyhogy nem biztos, hogy ez a procedúra mindenhol így megy. Elvégre akkor egyszerűbb lenne minden.

Először is, ha eddig még nem tetted volna, látogasd meg egyetemed (általános és kari) honlapját. Ha minden igaz, ott találsz valahol egy Erasmussal kapcsolatos tájékoztatót, ami felhívja a figyelmedet teendőidre és kötelességeidre. Az ELTE holnapon például itt van: http://www.elte.hu/erasmus/ (BTK-s hallgatótársaim számára: http://www.btk.elte.hu/Alias-204); a BME weboldalán itt érhető el: http://www.kth.bme.hu/index.php?document_show_html&doc_id=46470;

és végül a BCE lapja zárásként: http://portal.uni-corvinus.hu/index.php?id=p100089. Akinek a felsőoktatási intézményét kihagytam, ne sértődjön meg, pár példát mutatok, de az összes magyar egyetem holnapját nem fogom átnyálazni.

Miután okosodtál, a következő logikus lépés az általad meglátogatandó külföldi egyetem holnapjának átböngészése lenne. Általában itt rövid keresés után találni fogsz egy tájékoztatót az érkező Erasmus hallgatóknak, a jelentkezési folyamat leírásával együtt. Ja, mert azt majd’ elfelejtettem mondani: az Erasmus pályázat megnyerése nem jelenti azt, hogy felvettek az adott egyetemre. Na, nem kell megijedni, fel fognak, csak még azt is el kell intézni. Dolgok amiknek itt járj utána: koordinátorok neve, elérhetőségei, látogatható órák (elvileg ezt már láttad, de most nézd meg még egyszer, hátha azóta változott), jelentkezési határidők és a jelentkezéshez szükséges dokumentumok.

A külföldi (és elvileg az otthoni) egyetem holnapján, mint mondtam, láthatod, ki a hozzád kirendelt koordinátor. Neki nem árt első ténylegesen megtett lépésként írni egy rövid bemutatkozást. Írd le, hogy ki vagy, honnan jössz, elnyerted a pályázatot és alig várod, hogy az egyetemükön megkezd tanulmányaidat. Kérdésekkel szintén fordulhatsz hozzá, én utólag szerzett tudásom alapján azt kérdezném, hogy az egyetem holnapján elérhető kurzuskínálat mennyire érvényes (gy.k.: mennyire fog változni, mire megindul a tényleges jelentkezés). Ez azért fontos, mert ki kell töltened egy „Learning Agreement” vagy „Tanulmányi terv” nevű dokumentumot, amely a látogatni kívánt kurzusokat és az ezekkel ekvivalens otthoni egyetem által kínált órákat tartalmazza (más szóval olyan, mint a fent említett tanulmányi terv, csak ezt már komolyabban veszik). Ha a külföldi intézmény tanterve még drasztikusan fog változni, akkor magától értetődő módon az eredeti tanulmányi tervedet is módosítanod kell. Bár nagy valószínűséggel így is-úgy is kénytelen leszel változtatni a „Learning Agreement”-en, így legalább tudni fogod, mire számíthatsz és az első példányt milyen komolysággal töltsd ki. 

Miután bemutatkoztál koordinátorodnak, töltsd le egyetemed/karod honlapjáról (vagy ha szerencsés vagy, az ETR-ből) a fent említett „Learning Agreement” dokumentumot (ha az idei nem elérhető, töltsd le a tavalyit), és töltsd ki azt. Nem baj, ha kevésnek tűnik a felvenni kívánt óráid száma, mint mondtam, ez még úgyis csak egy vázlat, másrészt pedig én ki lettem röhögve, amikor tíz kurzust jelöltem meg látogatási szándékkal. Az ELTE BTK-n ugyanis elég két otthoni egyetemen elismertetett órát felvenni. Ez azt jelenti, hogy legalább kettő olyan kurzust fel kell venned (és teljesítened sem árt), aminek van egy otthoni megfelelője (a „Learning agreement” táblázat ekvivalenciát jelző jobb oldalán is szerepelnie kell egy órának).

Ezután kérj egy időpontot otthoni karod intézményi koordinátorától (elvileg az ETR felfedi identitását). Találkozz vele személyesen és mutasd meg neki a javasolt „Learning Agreement”-et, és írasd is vele alá. Továbbá kérdezz tőle bármit, ami csak eszedbe jut.

Ezután kérj egy időpontot a nemzetközi ügyekkel foglalkozó dékánhelyettestől (vagy inkább a titkárától). Ugyanis neki is alá kell írnia a „Learning Agreement”-et. Még akkor is, ha a papír szerint a kari koordinátor aláírása is elég lenne. Ez eltarthat egy-két napig, elvégre a dékánhelyettes úr elfoglalt ember. Ha ez sikerült, félreteheted egy darabig ezt a fránya papírt és elkezdhetsz koncentrálni más teendőidre.

Például kinyomtathatod az ETR további dokumentumait (ismét érvényes a fent megállapított tény, hogyha az idei példány nem elérhető, keresd meg a tavalyit az egyetemi honlapon és írd át a rajta található évszámokat/dátumokat), és kitöltött verziójukat aláírathatod. Ezek közül tudtommal a „Hallgatói támogatási szerződés” (két példányban) és a „Hallgatói jogviszonyról szóló igazolás” („Iskolalátogatási”) kell az ügyintézés e fázisában. Előbbit alá kell íratnod kari koordinátoroddal, utóbbit pedig a Tanulmányi Osztály/Hivatal adja ki neked adott félévre való jelentkezésed után (ezt is a kari koordinátorodnak le kell adnod). Továbbá Európai Egészségbiztosítási Kártyádat fénymásold le és a másolatot add kari koordinátorodnak. Ha nincs ilyened és budapesti lakos vagy, a Teve utca 1/A-C házszám alatt igényelhetsz egyet, viszonylag kevés várakozással. Aki nem tudná, annak mondom: ez nagyjából a TAJ-kártyád megfelelője uniós országokban. Ez fog kelleni, ha orvosi ellátásra szorulsz. Ezen kívül más biztosításra elvileg nem lesz szükséged, hogy ellássanak külföldön, viszont tudomásom szerint Németországban ezt el kell ismertetni egy egészségbiztosítóval ahhoz, hogy nem sürgősségi orvosi ellátást kaphass. Erről majd még később írok, egyelőre legyen elég annyi, hogy ez díjmentes. További információk itt: http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34,1&_dad=portal&_schema=PORTAL

Írj továbbá egy levelet tanulmányi hivatalodnak, hogy szándékodban áll-e élned elnyert pályázatoddal, és mikor (pályázatod elnyerése után még változtathatsz azon, hogy téli/tavaszi félévet szeretnél kint eltölteni). Ezt legkésőbb két héttel kiutazás előtt tedd meg, mert ők fogják intézni a tanulmányi ügyeiddel kapcsolatos elintéznivalóidat.

Az otthoni egyetemen végzett bürokrácia mellett szimultán intézheted külföldi ügyeidet is. Miután koordinátoroddal felvetted a kapcsolatot, és utánanéztél a jelentkezési procedúrának, elkezdheted követni leendő iskolád parancsait. A Ludwig Maximilians Universität (továbbiakban LMU) az alábbiakat kívánta: 

1. Töltsd ki a holnapon található PDF formátumú jelentkezési űrlapot, és ezt írasd alá kari koordinátorunkkal, majd küldd el nekik postai úton.

2. Otthoni tanulmányi eredményedről készíts egy áttekinthető dokumentumot „Transcript of Records” néven. Mivel az indexed magyar, ezért nem elég csak a lefénymásolt indexkönyvet elküldeni, hanem a benne található adatokat/ETR felületén elérhető jegyeket másold be egy sima word/excel dokumentumba. Ezt nyomtasd ki, írd alá, írasd alá kari koordinátorunkkal (aki ilyenkor már előre fog köszönni) és küldd el a külföldi egyetemnek postai úton.

3. „Learning Agreement”-edet is kitöltve és aláíratva küldd el. Azaz csak a másolatát. Az eredeti még kellhet.

4. Személyi igazolványod/útleveled fénymásolatát is küldd el. Ha hozzám hasonlóan olyan mázlista vagy, hogy pont most járt le, a budapesti visegrádi úti Központi Okmányirodában igényelhetsz egyet úgy, hogy max. pár napot kell rá várni hat hét helyett. Csak vigyél magaddal olvasnivalót, mp3-lejátszót és elefántoknak tervezett intravénás nyugtató hatással rendelkező kábítószereket. Aznapra meg ne beszélj meg programot/találkozót, mert minimum négy órát biztosan fogsz ott ücsörögni, naptól függetlenül.

5. Nyelvvizsga-bizonyítványod másolata is kellhet, attól függően, milyen karra jelentkezel. Nekem ez nem kellett, sőt, csak az orvosi/állatorvosi/fogorvosi hallgatóktól kérik. Ezt a fentiekkel együtt gyömöszöld bele a borítékba.

 

A fent összeállított kis csomagot a jelentkezési határidő (július 15./december 15.) előtt küldd el a D 80539 München Geschwister-Scholl-Platz 1. címre. Ezen a ponton megjegyezném, hogy technikai okokból én gyakorlatilag lekéstem a jelentkezési határidőt. Amikor rájöttem, hogy a fenti dokumentumokat nem fogom tudni időben elküldeni (ez még jóval a határidő előtt volt), írtam egy udvarias levelet LMU-s koordinátoromnak, aki azt válaszolta, hogy nem baj, csak küldjem, amilyen hamar csak tudom. Tehát ha hasonló helyzetbe kerülünk, mindig tudakozódj lehetőségeidről a megfelelő személyektől, mielőtt még teljesen pánikba esnél. 

Javaslom, a fenti teendőket minél előbb végezd el, mert sokkal több ideig tart, mint amennyinek leírva tűnik. Miután a külföldi egyetemre leadtad a jelentkezésedet, nem sokkal később meg kell kapnod egy levelet, amely felvételedről értesít.

 

Beiratkozás utáni teendők

 

Miután hivatalos felvételedet a kinti egyetem is megerősítette, lassan elkezdhetsz aggódni mindennapi életeden a határon túl. Elsőként a szállás jut ilyenkor az ember eszébe. Hol fogod tölteni elkövetkezendő hónapjaidat? Néhány helyen az egyetemre való jelentkezés elfogadása után alapértelmezetten biztosítanak kollégiumi szobát, máshol pedig magadnak kell intézned a kollégiumok honlapján (ezeknek is időben nézz utána). 

Az én esetemben az LMU elvileg koliszobában szorított volna helyet, ahova nem kellett volna külön jelentkezni. Viszont ebben az évben hatalmas túljelentkezést tapasztaltak a német egyetemek és kollégiumok, ezért legtöbb Erasmusos szállás nélkül maradt. Az illetékes irodák írtak is nekünk, hogy sajnos kicsi az esély arra, hogy koliba be fogunk férni, úgyhogy kezdjünk el magunknak szállást keresni. Pár héttel később pedig egy személyre szóló üzenetet is kaptam: nem jutott nekem szoba, úgyhogy próbáljak magamnak szállást találni. Az LMU Nemzetközi Titkársága szintén keres nekem valami alternatívát, de nem biztos, hogy egyáltalán találni fog. Na zsír. Elkezdtem szállást keresni (és hirdetni) az alábbi honlapokon:

http://www.studentenwerk-muenchen.de/wohnen/

http://www.wg-gesucht.de/wohnungen-in-Muenchen.90.2.1.0.html
http://www.immobilienscout24.de/Suche/S-20T/Wohnung-Miete/Bayern/Muenchen?ftc=1100016031&kw=%5Bmietwohnung+m%C3%BCnchen%5D
http://immobilienmarkt.sueddeutsche.de/
http://www.immobilo.de/mieten/muenchen
http://www.immowelt.de/immobilien/immosuchedetail.aspx?geoid=10809162000&etype=1&esr=2

Végül rengeteg visszautasítás és előnytelen ajánlat után megszólalt a telefonom. A Nemzetközi Titkárság egyik munkatársa hívott fel, hogy találtak nekem egy szállást, Ramersdorf-Perlach kerületében, egy családi házban. Egy olasz-német két szülőből és egy tizenhét éves leányból álló família kiad egy szobát és egy fürdőszobát 250€/hó (mindennel együtt) áron. Ez helyi viszonylatban főnyereménynek számított – nincs messze a városközponttól (kb. fél órára fekszik az egyetemtől), olcsó és kényelmes. Úgy kaptam a lehetőség után, mint vak ember a szökni készülő vakvezető kutya póráza után. Rövid távkommunikáció után végül meg is beszéltük, hogy beköltözöm hozzájuk a tanév kezdete előtt pár héttel. Roppant barátságosak, segítőkészek és rendesek voltak a kezdetektől fogva napjainkig, úgyhogy annak ellenére, hogy féltem egy kicsit a családi környezetbe belefurakodástól, végül minden jóra fordult.

Szállásvadászattal kapcsolatban az alábbi tapasztalataim lehetnek hasznosak számodra:

  • Az átlagos szobaárak 220-500 euró között mozognak.
  • A "Kaltmiete" csak a bérleti díjat tartalmazza, a "Warmmiete" pedig minden (gáz, víz, villany, stb).
  • Akármennyire is törjük a németet, igyekezz hirdetéseidet és hirdetésre való jelentkezéseidet németül feladni, úgy több esélyed lesz.
  • Diákegyesületekbe és azok szállásaiba nem fognak felvenni, úgyhogy ne is próbálkozz.
  • Telefonos jelentkezés általában több sikerrel jár, mint elektronikus.
  • Ha a kínált szállás főbérlője külföldön tartózkodik és/vagy más nyelven keres meg téged, mint amilyenen a hirdetést feladtad, akkor át próbálnak téged vágni. Továbbá tartózkodjunk a „Figyelj, élőben nem tudom megmutatni, de ha felveszel skype-on, körbevezetlek webkamerával” típusú megkeresésektől.
  • Kurva sok ajánlatot kell tenned, mire végre valami összejön.
  • Próbálkozz a Nemzetközi Titkárság/International Affairs Office/Referat der Internationale Angelegenheiten embereitől segítséget kérni. Egy haverom így jutott végül koliba.
  • Ha minden kötél szakad, utazz ki, jelentkezz be egy olcsó diákszállodába és nyálazd át a helyi újságokat.

 

Ehhez a témához lazán kapcsolódnak a piszkos anyagiak. Elvileg nyertél valamennyi ösztöndíjat, amit (vagy legalábbis egy részét) akkor fognak átutalni, ha a küldő egyetemnek leadod a teljesen (külföldi koordinátorok által is) kitöltött „Learning Agreement”-ed. Én speciel körülbelül 1730 eurót kaptam az öt hónapra. Mint ezt már említettem, ez nem elég a kinti tartózkodáshoz, viszont most részletezem a költségeimet is:

 

  • Lakbér: 250€/hó
  • Bérlet: 35€/hó
  • Egy napra szánt költőpénz étkezéssel és egyebekkel együtt: 10€

 

Tehát, ha úgy vesszük, én havonta átlagosan 585 eurót (~181.000 forintot) költöttem ittlétem során, ami az öt hónapos tartózkodásomat 2922 euróra (~907.000 forintra) értékeli. Az ösztöndíj mellet viszont összeszedtem valamennyi pénzt nyáron munkából, de jórészt szüleim és rokonaim hozzájárulásainak köszönhetem, hogy kint lehettem anélkül, hogy itt dolgoznom kellett volna. Ennyi pénzből abszolúte kényelmesen megéltem (ahogy azt előző bejegyzéseim is mutatják), de helyi viszonylatokat nézve 2000 € (620.000 Ft) is elég az itteni diákléthez (ez viszont a minimum), ha a napi költőpénzt a felére redukáljuk. Munkát el lehet itt vállalni, és egész jól is fizetnek, de legtöbb Erasmusos ezt kerüli – inkább dolgoznak előtte és gyűjtögetnek, hogy itt nyugodt szívvel átadhassák magukat a külföldi tanulmányút kötetlen élményeinek. Megjegyezném továbbá, hogy érkezésedkor még érni fognak kisebb-nagyobb költségek (fizetni kell a diákigazolványért, menzakártyáért, stb), de erről majd legközelebb írok.

 

Nos, a mai nap tanulságai dióhéjban a következőek:

  • A pályázat elnyerése után vedd fel a kapcsolatot a külföldi koordinátoroddal.
  • Az alábbi dokumentumokat kitöltve és aláíratva le kell adnod a megfelelő embereknek: „Learning Agreement”, Hallgatói támogatási szerződés, Iskolalátogatási igazolás, Európai Egészségbiztosítási kártya fénymásolata.
  • Az alábbi dokumentumokat kitöltve és aláíratva el kell küldened a fogadó egyetemnek: jelentkezési lap, „Learning Agreement”, „Transcript of Records”, személyi igazolvány/útlevél másolata.
  • Szállást elvileg biztosít az egyetem, de ha nem, fent olvashatsz klassz tippeket müncheni szálláskereséssel kapcsolatban.
  • Egy öt hónapos Erasmus út 2000 euróból megcsinálható, 3000-ből kényelmes, afölött pedig már luxusút.

 

Továbbra is tárt szívvel várok mindenféle érdeklődést/kiegészítést/istenítést általam biztosított információkkal kapcsolatban. A következő (és remélhetőleg utolsó) részt ezen a héten, vagy jövő héten fogom közzétenni.

A bejegyzés trackback címe:

https://bandimunchenbol.blog.hu/api/trackback/id/tr54149649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása